Lange Termijn

Lange termijn: levensverzekering bestaande uit tak 21 en tak 23

Sparen voor de (klein)kinderen, uw gasketel vervangen door een warmtepomp, op uw 50ste een wereldreis maken… Iedereen heeft wel plannen op middellange termijn. Maar al die plannen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: goedkoper worden ze niet.

Op middellange termijn zijn er alternatieven met een hoger potentieel rendement dan uw spaarboekje. Zo kunt u sparen via een levensverzekering bestaande uit een combinatie van tak 21 en tak 23.

Deze spaarformule is laagdrempelig en biedt de volgende voordelen:

  • Instappen kan al vanaf 50 euro per maand, u hoeft dus geen grote bedragen te sparen.
  • In functie van uw risicoprofiel kiest u zélf hoe uw geld belegd wordt: met een vaste rente (tak 21) en/of in een mix van aandelen en obligaties via één of meerdere fondsen (tak 23).
  • U moet zelf geen beursexpert zijn: voor onze tak 23-fondsen werken we samen met een aantal gerenommeerde fondsbeheerders.

Deze formule is minder geschikt op korte termijn, want op elke gestorte premie worden een premietaks en instapkosten ingehouden. Bij opname kunnen, in functie van looptijd en beleggingsregels, uitstapkosten en roerende voorheffing ingehouden worden. Uw P&V-adviseur kan samen met u bepalen welke spaarformule het beste met uw profiel, uw behoeften en uw duurzaamheidsvoorkeuren overeenstemt.

Wat betekent ‘Dripfeed’ ?

U wil een deel van uw spaargeld in de beurs beleggen, maar vraagt zich af of vandaag wel een goed moment is? Bij P&V hebben we daar een oplossing voor: Dripfeed. Hierdoor kunt u uw instapmomenten spreiden.

Kiest u voor deze gratis optie, dan wordt uw geld in eerste instantie geïnvesteerd in een fonds met weinig of geen aandelen (laag risico). De volgende maanden zal automatisch een gedeelte geïnvesteerd worden in één of meerdere fondsen met hoger risico. Deze fondsen kiest u zelf of in samenspraak met uw P&V-adviseur.

Omdat u gespreid instapt, wordt het risico op een ‘slecht’ instapmoment veel kleiner. De optie Dripfeed is beschikbaar sinds 1 februari 2023, zowel voor nieuwe als bestaande contracten ‘niet-fiscaal sparen en beleggen’. Voor meer informatie over Dripfeed en gespreid instappen op de beurs kunt u terecht bij uw P&V-adviseur.

Duurzaam sparen of beleggen: iets voor u?

Bent u op zoek naar een mooi potentieel rendement maar vindt u het ook belangrijk dat uw spaargeld wordt geïnvesteerd in bedrijven die bijdragen aan een betere wereld? Dan is duurzaam sparen misschien iets voor u. Want door duurzaam te sparen of te beleggen, investeert u niet alleen in uw eigen toekomst maar ook in de samenleving van morgen.

Sinds 2023 verplicht de Europese Unie trouwens alle financiële spelers om veel transparanter te communiceren over hoe duurzaam hun producten écht zijn.